УЧЕШЋЕ НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ У РУМУНИЈИ

Представници Коморе јавних извршитеља Србије учествовали су на међународној конференцији одржаној у Румунији у Тиргу Мурешу од 15. до 17. септембра 2023. године, а која је била посвећена примени информационих технологија у цивилним процедурама. Заменик председника Коморе јавних извршитеља Србије др Вујадин Масникоса је презентовао рад на тему: “Правосудни информациони систем у Републици Србији”. Душан Илић јавни извршитељ именован за подручје Вишег суда и Привредног суда у Зајечару је презентовао рад у апликацији ПИС-а.

На основу излагања свих учесника конференције можемо са поносом да констатујемо да је правосудни информациони систем у Републици Србији достигао висок ниво развијености, који за многе земље у нашем окружењу представља изазов којем теже.

Примена информационих технолигија у цивилном праву посебно је заначајна у поступку обезбеђења доказа који поступак у Републици Румунији као и већем делу земаља Европе представља основну надлежност јавних извршитеља познат под називом “констатација факта”.

Представници Коморе јавних извршитеља одржали су састанак са председником Коморе јавних извршитеља Румуније господином Александру Аилинцаием на којем је договорена интензивнија сарадња две Коморе, која треба да допринесе размени искустава међу извршитељима суседних земаља и неговању добрих суседских односа наша два народа.