ХАКОВАН САЈТ КОМОРЕ ЈАВНИХ ИЗВРШИТЕЉА

Између 5. и 6. новембра 2018. године хакован је сајт Коморе јавних извршитеља. Нападач је користио програм који по задатом шаблону мења имена и екстензије фајлова у одређеном фолдеру. Услед тога, називи свих закључака о јавним продајама, који се налазе на oгласној табли јавних продаја Коморе, променили су се у насумичан низ карактера. Ово је проузрoковало да сви линкови на свим огласима постану неважећи. Од 28.000 закључака о јавним продајама који су били постављени на сајту, успешно смо успели да „вратимо“ 25.000. Такође, није било могуће утврдити који закључци недостају, када су постављени и који јавни извршитељ их је поставио.

Огласна табла јавних продаја тренутно је доступна само јавним извршитељима, а од 19. новембра биће доступна и грађанима. Напомињемо да је у периоду од 6.11. до 8.11.2018. сајт делимично „радио“. Наиме, био је недоступан када смо покренули „враћање“ старије верзије, а oгласна табла јавних продаја била је недоступна све док нисмо „вратили“ закључке о јавним продајама до којих смо успели да дођемо.

Комора јавних извршитеља поводом овог хакерског напада обратила се Посебном тужилаштву за високотехнолошки криминал, Вишег јавног тужилаштва у Београду.