ИЗВРШИТЕЉИ ИЗ ЛЕСКОВЦА И ВРАЊА ПОКРЕЋУ ИНИЦИЈАТИВУ ЗА ОСНИВАЊЕ ХУМАНИТАРНОГ ФОНДА

ИНИЦИЈАТИВА ИЗВРШИТЕЉА: Уместо да плене – платили дуг

„Вечерње новости“, 16. јул 2016. године

Двоје извршитеља из Лесковца и Врања мењају предубеђења о свом послу. Најављују покретање иницијативе за оснивање хуманитарног фонда

ДУЖНИЦИ се у јавности углавном представљају као жртве хладних и немилосрдних извршитеља, али то није увек баш тако. Само радимо свој посао, а испада да тероришемо људе, иако их нисмо ни тужили ни осудили. На терену се сусрећемо с разним ситуацијама на које не можемо остати имуни. Једна од таквих је и ситуација Удружења оболелих од мултипле склерозе у Врању. Њима је претила опасност да остану без покретних ствари због дуга за струју, што би практично подразумевало затварање просторија. То нисам могао да дозволим – започиње причу извршитељ Предаг Коцић, који је с колегеницом Наташом Михајловић из Врања променио стереотипе о њиховој бранши. Уместо да попишу ствари Удружења, платили су дуг.

Коцић каже да је у просторијама Удружења затекао два компјутера, неколико столова, столице… И то мало њихове имовине требало је запленити због дуга који је, с каматама, нарастао на 51.000 динара.

– Одмах ми је било јасно да они нису имали одакле да га плате и да ће, ако се извршење спроведе, остати без јединог простора у коме се окупљају и друже. Решење за проблем нису имали, па сам одлучио да им личном донацијом помогнем да измире потраживања, јер сам видео колико им значи време које ту проводе – истиче Коцић.

У Удружењу кажу да им трошкови за струју нису велики, али да се и с тим обавезама тешко боре. Ни ранији дуг од 17.000 динара нису могли сами да плате. Имају 71 члана, а од њих су успели да прикупе тек нешто више од 5.000 динара, па је остало платила локална самоуправа.

– У међувремену се дуг с каматама поново нагомилао, али захваљујући овим дивним и хуманим људима проблема више нема – казала је Гордана Стојановић, секретар Удружења.

Затекли смо је у канцеларији извршитељке Наташе Михајловић којој, као ни Коцићу, не прија медијска пажња, па су нерадо пристали да разговарају с новинарима.

– Колегу из Лесковца не познајем лично. Позвала сам га да бих му предочила тешку ситуацију у којој се ови људи налазе и да видим да ли постоји могућност да им се некако помогне. Мој лични став је да и у овом послу прво треба бити моралан и правичан, па тек онда применити закон. Наша професија није толико лоша како је људи доживљавају, а ми смо последња карика у судском поступку – истакла је Михајловићева, која је исплатила новопристигли део дуговања Удружења од око 12.000 динара.

Двоје извршитеља намеравају да у њиховој подружници, чије је седиште у Нишу, покрену иницијативу за оснивање фонда који би служио за помоћ у сличним ситуацијама.

– Нажалост, много је таквих случајева. Људи једва преживљавају, а треба да остану и без то мало ствари које имају. С друге стране, има и много злоупотреба, па они који много имају, своје богатство пребацују на чланове ближе и даље породице, само да би избегли плаћање својих обавеза – наглашава Коцић.

ПОДИЖУ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА

Удружење оболелих од мултипле склерозе ради од 1999. године и помаже у социјализацији оболелих од ове тешке болести и подизању квалитета њиховог живота. У оквиру удружења ради психосоцијално саветовалиште, као и радно-окупационе радионице. Њихове просторије се налазе у просторијама СПС и до сада је Град плаћао закуп просторија.

Преузето са: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:615303-IN…