ИЗВРШИТЕЉИ ПОВЕЋАЛИ ФИНАНСИЈСКУ ДИСЦИПЛИНУ

Златибор, 26.03.2016. године – Захваљујући раду јавних извршитеља повећана је финансијска дисциплина у комуналним потраживањима а у буџет Србије, само по основу пореза на додатну вредност уплаћено је 4,5 милијарде динара, речено је данас на саветовању јавних извршитеља на Златибору.

На Другом годишњем саветовању наглашено је и да је државна стратегија решавања материје извршења у Србији допринела повећаној финансијској дисциплини, и да се то “пре свега односи на комунална потраживања, у којима извршитељи имају искључиву надлежност”.

Захваљујући овој промени побољшана је и инвестициона клима у земљи, на основу које страни инвеститори имају сигурност у правилно функционисање правног и привредног система, истакнуто је на скупу.

Председница Коморе јавних извршитеља Србије Александра Трешњев рекла је да данас у свакој општини у Србији послују јавни извршитељи који свакодневно доприносе владавини права и предвидљивости пословања, саопштено је из те Kоморе.

“Повериоци су прихватили концепт јавних извршитеља и своја потраживања нам данас поверавају државне институције на републичком, покрајинском и локалном нивоу, јавна и комунална предузећа, банке, привредна друштва, а у све већем броју и физичка лица”, рекла она.

Трешњев је прецизирала и да је “захваљујући раду извршитеља у буџет Републике Србије, само по основу ПДВ-а, уплаћено је 4.5 милијарди динара”, наводи се у саопштењу.

Од 2012. године јавни извршитељи у Србији примили су више од 1,4 милиона предмета.

 На територији Србије ради укупно 239 извршитеља и 13 заменика извршитеља, а на крају 2015. у канцеларијама извршитеља било је запослено 1.400 службеника.