КОЛИКО СУ ЕФИКАСНИ ПРИВАТНИ ИЗВРШИТЕЉИ?

Већ три године у Србији раде приватни извршитељи. Њих више од 200 решава случајеве који су годинама скупљали прашину у фиокама судова. 

У Министарству правде наводе да ће се, према усвојеним изменама закона о извршењу и обезбеђењу, растеретити судови, у којима је још скоро два милиона старих предмета. 

У свакој од канцеларија извршитеља и по неколико хиљада предмета. Од неплаћених рачуна за комуналије до случајева намиривања, алиментације или неплаћених зарада. 

 Новац који се потражује – од неколико хиљада динара или евра, до милионских износа. 

“Поступак извршења је значајно скраћен. Он сада просечно траје од до три, четири, пет зависно од сложености предмета, затим доступност извршитеља је сада много већа јер имамо на територији свих судова, па је то допринело ефикасности”, каже Светлана Манић из Комора приватних извршитеља.  Чак и када предмет стигне у руке извршитеља, поверилац и дужник имају месец дана могућност да реше проблем како не би рецимо дошло до пленидбе имовине.  

Адвокати наводе да је рад приватних извршитеља допринео томе да се коначно затворе случајеви који трају годинама или чак деценијама. Не виде, кажу, сукоб интереса у раду са њима.  

“Генерално људи морају да се науче да плаћају своје дугове. Такође служба приватних извршитеља је ограничена и законским прописима у смислу да то нису рекеташи, то нису људи који јуре дужнике на улици да плате, тако да ту права дужника већ самим тим законом су обезбеђена”, каже адвокат Војин Поповић.  Неретко се током њиховог рада на терену дешавају и инциденти. Зато је рад извршитеља под троструким надзором, од саме коморе, суда до министарства правде.  

“Није представљало проблем одлучивање о самом предлогу за покретање извршног поступка. Проблем је настао у спровођењу. Извршитељи су се за сада показали као изузетно ефикасни, да у много краћем времену повериоци буду задовољни. Друга измена је увођење жалбе, омогућавање преиспитивања одлука које донесе судови, тако и извршитлељи”, навод Нела Кубуровић из Министарства правде.  Министарство је иначе покренуло шест дисциплинских поступака због тешких прекршаја и разрешило једног извршитеља, док је комора извршитеља покренула 16 поступака.  Најчешће се радило о злоупотреби овлашћења извршитеља.