КОМОРА ИЗВРШИТЕЉА ЈЕ ПОСТАЛА ЧЛАН МЕЂУНАРОДНЕ УНИЈЕ ИЗВРШИТЕЉА

Мадрид 28.и 29. новембар 2012. гoдине.

Комора извршитеља је постала члан Међународне уније извршитеља “International Union of Judicial Officers / Union Internationale des Huissers de Justice” (UIHJ), која постоји 60 година и окупља судске и професионалне извршитеље из 74 земље света, има седиште у Паризу, Француска, а јесењи Стални савет одржан је у Мадриду, Шпанија.

Председник Коморе извршитеља, господин Михаило Драговић, и председник Уније, господин Лео Нетен, потписали су Повељу о сарадњи која нашој Комори омогућава чланство у Унији и коришћење знања и искустава њених чланова.

Пленарну седницу отворио је министар правде Шпаније, господин Алберто Луис Гаралдон.
Унија подржава развој, унапређење и унификацију система извршења у целом свету.
У овом тренутку UIHJ ради на пројекту „STOBRA“, који се бави стандардизацијом правила за професију извршитеља са циљем да се на основу размене искустава сачине конзистентна и свуда употребљива правила. Комора извршитеља из наше земље очекује велику помоћ од искуства извршитеља чланова Уније, а узеће активно учешће у пројекту.

Рад UIHJ подржавају Европска комисија, CEPEJ, WB, CILC, UNCITRAL, FNTC, ASEAN, OHADA, OHADAC, UEMOA, SADC Consilium Forum Јustice, European Law Institute.
Делегацију Републике Србије предводио је господин Војкан Симић, помоћник министра, а делегацију су чинили представници Министарства правде и државне управе и представници Коморе извршитеља. Одлазак делегације у Шпанију подржао је немачки GIZ, у оквиру Пројекта за правну реформу.