МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ИЗВРШЕЊУ У СОФИЈИ


Око 80 учесника из шест земаља (Бугарска, Француска, Грчка, Литванија, Северна Македонија и Србија) присуствовало је међународној конференцији 20.3.2019. године, коју су организовале Комора извршитеља Републике Бугарске и Европска школа извршења на тему “Користи од система извршења за грађане, привреду и правосудни систем, трендови у Европи”. Међународну унију извршитеља представљао је први потпредседник Метју Чардон. Европску унију извршитеља су представљали Елиас Тсипос, члан Извршног одбора и Довил Саткаускиене, генерални секретар, који је и извршни директор Националне коморе судских извршитеља Републике Литваније. Конференцијом је председавао Драгомир Јорданов, директор Европске школе извршења.

Делегацију Републике Србије чинили су представник Министарства правде Јања Стевановић и чланови Извршног одбора Коморе јавних извршитеља Тамара Гуцуња и Даница Чоловић. Конференцији је присуствовало и пет чланова Коморе јавних извршитеља Републике Србије.

У уводној речи Георги Дичев, председник Бугарске Коморе извршитеља је између осталог указао на кључну улогу професије извршитеља у решавању многих питања која се односе на привредни амбијент, банкарско пословање, оптерећеност судова и др, указавши да је у том смислу важно искуство свих европских земаља.

Десислава Ахладова, заменица министра правде Бугарске је такође указала на значај извршења у оквиру правосудног система.

Метју Чардон је говорио о важности обука у складу са смерницама Извештаја Европске комисије за ефикасност правосуђа, а које се између осталог односе на наплату потраживања и изјаве о чињеницама.

Тамара Гуцуња је изложила рад на тему „Позитивна искуства у наплати комуналних потраживања“ након чега су учесници дискутовали о начину и ефикасности наплате ове врсте потраживања у Републици Србији и другим земљама. Такође су размењена искуства учесника о другим питањима током конференције.

По завршетку конференције у Софији, учесници су наставили рад и дружење у Банском, током којег су и у билатералним састанцима размењена искуства и мишљења о извршним поступцима у Републици Бугарској и Републици Србији.

Комора јавних извршитеља Републике Србије се захваљује Комори извршитеља Републике Бугарске и њеном председнику Георги Дичеву, као и Европској школи извршења и њеном директору Драгомиру Јорданову, на топлом гостопримству и прилици да се током одлично организованих догађаја, заједнички размотре питања од значаја за нашу професију и учврсти добра сарадња.