МИНИСТАРКА КУБУРОВИЋ НА ПРЕДСТАВЉАЊУ ИЗВЕШТАЈА О ЕФИКАСНОСТИ ЕВРОПСКИХ ПРАВОСУДНИХ СИСТЕМА

18.04.2019.

Србија има одличну сарадњу са СЕПЕЖ-ом и поштује препоруке и смернице тог тела и према њима се усмерава прилиом доношења важних правосудних закона, истакла је министарка правде Нела Кубуровић на представљању Извештаја Европске комисије за ефикасност правосуђа („СЕПЕЖ“) за 2018. годину о ефикасности и квалитету правде у европским правосудним системима. 

Министарка је навела да су препоруке СЕПЕЖ-а биле посебно битне и од великог значаја приликом израде текста новог Закона о извршењу и обезбеђењу из 2015. године и додала да ће смернице тог тела бити узете у обзир и приликом измена и допуна тог закона које су у току.

„Смернице СЕПЕЖ-а које је Министарство правде такође узело у обзир односе се на положај и улогу вештака у судским поступцима, а можда најрелевантније за наше тренутне напоре, како Министарства правде, тако и Врховног касационог суда и Делегације Европске уније – јесу смернице везане за унапређење правосудне статистике“, истакла је Кубуровић.

Министарка је указала да су СЕПЕЖ смернице веома важне у вези са израдом новог стратешког и законодавног оквира за алтернативно решавање спорова и нагласила да би нови закон о медијацији требало да успостави равнотеже између броја судских поступака и броја медијација, како ради унапређења ефикасности правосуђа у интересу грађана, тако и због унапређења привредног амбијента.

Поред наведеног, министарка је истакла и да Србија уводи Правосудни информациони систем и пројекат Централног статистичког извештавања.

„Предвиђено је и да Србија уводи и развија правосудни информациони систем и систем статистичког извештавања у складу са смерницама СЕПЕЖ-а, како би се, између осталог, омогућило мерење просечног трајања судских поступака“, рекла је министарка Кубуровић.

Према њеним речима, и пројекат Централног статистичког извештавања који спроводи Министарство правде заједно са Врховним касационим судом и Високим саветом судства, омогућава израду извештаја о раду суда опште надлежности „на клик“, док ће до краја године систем моћи да пружа извештаје о раду судија, уз одређене „аларме“ за прекорачење законских процесних рокова.

Она је указала и да су извештаји о приливу и решавању предмета, као и о старим предметима дневно ажурни и доступни грађанима на Порталу судова, сајту Министарства правде, као и на државном Порталу отворених података.

Кубуровић је указала да је Министарство правде у протекле две године уложило велике напоре у унапређење електронске размене података, односно Правосудни информациони систем (ПИС).

„Кроз ПИС је до сада размењено више од милион електронских упита, који су заменили најмање два милиона дописа и направили уштеду од преко 220 милиона динара, рачунајући све трошкове размене података традиционалним начином. Тренутно је судовима електронски доступно 16 различитих државних и правосудних база података“, истакла је Кубуровић.

Како је додала, процене за ПИС су да може да убрза судски поступак од три до шест месеци, а као пример дала је Основни суд у Новом Саду, где је, користећи то решење, 40 одсто мањи број судија који је распоређен у тој материји решио скоро трећину извршних предмета.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да су реформе у области правосуђа кључни услов за пут Србије ка Европској унији, као и за пружање доброг управљања и јаче економије у корист Србије и њених грађана.

„Овај извештај показује да је Србија остварила напредак у решавању одређеног броја питања владавине права, нарочито у правосудном систему. ЕУ је спремна да настави да подржава Србију у постизању даљег напретка“, рекао је Фабрици.

Некадашњи председник СЕПЕЖ-а у шеф Сектора Министарства за уставна питања, реформу, дерегулацију и правду Републике Аустрије Георг Става истакао је важност података који се прикупљају за извештај СЕПЕЖ-а.

„Сви могу да користе, читају те податке, тако да неко у Вашингтону, у Светској банци, ако размишља о зајмовима и програмима, ако неко у ММФ-у жели да сазна нешто о правосуђу, може да прочита те податке и да донесе одређене одлуке. Зато је јако битно имати квалитетне податке“, истакао је Става.

На представљању извештаја, које је организовало Министарство правде уз подршку ИПА 2015 пројекта „ЕУ за правду – Подршка поглављу 23“ и у сарадњи са СЕПЕЖ-ом обратио се и председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић.

СЕПЕЖ је посебно тело Савета Европе које је састављено од представника свих 47 држава чланица Савета Европе, а основни циљ тог тела је да даје конкретне предлоге за унапређење правосудних система, као и промовисање ефективне примене начела, препорука и правних инструмената Савета Европе.