МИНИСТАРКА ПРАВДЕ ПОСЕТИЛА РАДНУ ГРУПУ ЗА ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ЗАКОНА О ИЗВРШЕЊУ И ОБЕЗБЕЂЕЊУ

Министарка правде Нела Кубуровић посетила је данас радну групу која ради на изменама и допунама Закона о извршењу и обезбеђењу (ЗИО) и истакла да изменама и допунама тог закона треба да се отклоне све недоумице и неправилности у раду које тренутно постоје.

Кубуровић је поздравила континуирани рад те радне групе и указала да измене Закона о извршењу и обезбеђењу имају за циљ уједначавање праксе како судова, тако и јавних извршитеља у поступку извршења.

Такође, она је додала да једна од измена на којој раде чланови радне групе, која је почела рад у марту 2018. године, јесте и увођење е-аукције, која треба транспарентније да уреди поступак продаје непокретности у извршном поступку.

Министарка правде истакла је да очекује ће јавна расправа за Нацрт текста измена и допуна ЗИО бити организована у седиштима апелационих судова, као и да ће након тога усаглашени текст бити прослеђен и релевантним институцијама на мишљење.

„Желим пре свега да вам захвалим на изузетној посвећености. Мислим да је ово једна од највећих радних група, не само Министарства правде, већ и свих министарстава. Верујем да пратимо добру праксу коју смо успоставили и приликом доношења Закона о извршењу и обезбеђењу 2015. године, у чијој су изради учествовала већина чланова која је и овде данас присутна“, рекла је Кубуровић и додала да је Министарство правде спремно да прихвати велики део измена и допуна, које нису козметичке, већ суштинске природе.

Председница Коморе јавних извршитеља Александра Трешњев оценила је да је Нацрт акта на коме радна група већ више месеци ради од великог значаја, како за општу, тако и за стручну јавност, јер, извршење као последња фаза грађанског, судског поступка, даје смисао укупном судовању које је претходило извршном поступку.

У том смислу, Трешњев је изразила велику заинтересованост и спремност Коморе јавних извршитеља да пружи подршку тој радној групи, што и чини преко своја четири представника.

Израду измена и допуна ЗИО подржавају USAID кроз пројекат „Владавина права“ и ЕУ кроз пројекат „ЕУ уз правду“.