НА ЗАВРШНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ ПРОЈЕКТА “ВЛАДАВИНА ПРАВА И ИЗВРШЕЊЕ ПОТРАЖИВАЊА” МИНИСТАР ПРАВДЕ ПОРУЧИО ДА МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ СТОЈИ ИЗА ЈАВНИХ ИЗВРШИТЕЉА

БЕОГРАД , 23.05.2016 – Јавни извршитељи у 2015. години окончали су 318.040 предмета, што је за око 40 одсто више него у претходне три године укупно, када је окончано 225.016 предмета, речено је данас на завршној конференцији пројекта “Владавина права и извршење потраживања”.

Министар правде Никола Селаковић истакао је да су анализе и процене урађене крајем 2014, а који је био основа за пројекат “Владавина права и извршење потраживања”, довеле до доношења новог Закона о извршењу и обезбеђењу и успостављања система равномерне расподеле комуналних предмета.

Анализа система извршења показала је потребу за свеоубхатном реформом процесног права, која не дозвољава исхитрене измене, рекао је Селаковић и додао да се приближава дан када ће нови закон ступити на снагу.

Говорећи о том закону Селаковић је указао на неколико суштинских новина, попут проширења надлежности извршитеља, али и увођења потребе за додатним квалификацијама и обавезом стручног усавршавања, што је, према његовим речима, гарант и заштитна форма за квалитетну и добру и правичну примену новог закона.

Нови закон, додао је Селаковић, прописује да се евиденција о постипцима изврсења и обезбеђења и финансијском пословању води и у електронском облику, а да се подаци уносе у централну базу података која је део правосудног инфомационог система, и да ће на тај начин извршитељи касније моћи да се повежу са релевантним органима и организацијама, убрзати свој рад и постати ефикаснији.

Селаковић је подсетио да је у претнодном периоду донето неколико подзаконских аката, попут Правилника о надзору над радом јавних извршитеља, али такође и да је потребно усвојити и јоше неке прописе, попут Правилника који ће утврдити стандарде професионалног понашања извршитеља, као и нову тарифу за извршитеље, која треба да буде транспарентнија од постојеће.

“Тиме ће сваком грађанину бити јасно са чим ће се суочити уколико уђе у поступак извршења”, рекао је Селаковић.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт оценио је да је пројекат “Владавина права и извршење потраживања” веома важан за Србију која, како је рекао, и даље има проблем са ефикасним извршењем судских пресуда.

“Веома је важно да судске пресуде буду јасно и очигледно независне и, где год је могуће, да се до њих долази без непотребних одлагања, али једнако је важно да се те пресуде и ефикасно извршавају. То није увек био случај, и то је проблем који и даље постоји”, рекао је Девенпорт.

Извор: Танјуг

Више на линку: 

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=247800