НЕМАЊА ПРОТИЋ ЗА ТВ Б92

Спикер: Ако сте привредник у Србији и не плаћате струју имате мање шансе да ће вам ЕПС исећи каблове, и укинути испоруку струје него ако сте обичан грађанин. Српска привреда дугује више него грађани, мада у ЕПС и у Министарству енергетике тврде да је на снази политика нулте толеранције према дужницима изузетака изгледа ипак има.

Репортер, Ана Каплиј: Струја је исечена следећи корак принудна наплата дугова, због неплаћене струје приватни извршитељи од почетка ове године куцају на 117.692 врата.

Немања Протић, члан Коморе извршитеља: Извршитељи су од стране ЕПС и од стране Електродистрибуције добили 116.000 предмета где су корисници извршни дужници физичка лица, и 1.680 предмета где су извршни дужници корисници правна лица. Важно је напоменути да су извршни дужниоци физичка и правна лица претходно опоменути, и да није никакав репрограм постигнут са извршним повериоцем.

Репортер, Ана Каплиј: Упркос овим подацима у ЕПС снабдевању тврде да имају увек једнак однос према свим купцима.

Електропривреда Србије: Од 1. јула 2013. до данас дуговања домаћинстава износе 10 милијарди динара, привреда која се снабдева путем јавног, комерцијалног и резервног снабдевања, дугује укупно око 20 милијарди динара, с тим што су купци на резервном снабдевању које је према закону о енергетици привремено решење најнеуредније платише и дугују у просеку 7 месечних фактура. Међу великим дужницима у категорији привреда су предузећа у реструктурирању и стечају.

Репортер, Ана Каплиј: Међутим пример Параћинске стакларе говори другачије владина политика нулте толеранције за неплаћање иступела је оштрицу на фабрици, која са обећаном уплатом касни већ 12 дана. Александар Антић, министар енергетике: И молим вас да ми поверујете да у Србији апсолутно не постоји ни једна компанија која је повлашћена. Као што сте видели увели смо у ред плаћање електричне енергије и код железаре, и код хемијског комплекса увешћемо ред и у стаклари. Они су се шверцовали дуги низ година.

Репортер, Ана Каплиј: Ипак због пружених уверавања да је трансфер новца у току, уплата из стакларе ће се према речима министра Антића ипак чекати до септембра, што је месец дана од раније договореног рока.