НОВИ ЗАКОН ЗА НОВА ОВЛАШЋЕЊА ИЗВРШИТЕЉА

Извршитељи ће ускоро постати надлежни за сва извршења, осим она у породичним споровима и враћања радника на посао. Mоћи ће и да наплаћују дугове који су настали пре успостављања те професије. Светлана Манић из Коморе извршитеља каже за РТС да ће нови закон омогућити краћи и јефтинији поступак за решавање како нових, тако и старих предмета.

Светлана Манић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да ће по новом закону о извршењу и обезбеђењу грађани имати овлашћење да у року од 60 дана одлуче да ли ће у њиховом случају извршење спроводити суд или извршитељи.

Манићева указује да сада процес извршења траје знатно краће и додаје да су извршитељи за три године рада решили око 200.000 предмета. Напомиње да ће сада и стари предмети почети да се решавају и додаје да по новом Закону извршитељи могу донети и решења као што то чини суд.

Грађани имају право жалбе на решење извршитеља, а о њима ће одлучивати Виши суд, истиче Манићева и додаје да се тиме уједначава и добија боља судска пракса. Подвлачи да могуће жалбе Вишем суду неће одлагати извршење јер, како каже, судови ће брзо и ефикасно одлучивати о тим жалбама.

Манићева подсећа да је контрола рада извшитеља до сада била трострука и додаје да се новим Законом боље регулишу евентуални преступи извршитеља. На подсећање да је једна од основних замерки да је поступак у коме учествују извршитељи скуп, Манићева каже да ће се новим Законом смањити износи тарифа и додаје да још не зна за колико, али да је сасвим извесно да ће за најмање тарифе и поступак бити знатно јефтинији.