ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „ПРЕКОГРАНИЧНА НАПЛАТА ПОТРАЖИВАЊА У ПРИВРЕДИ РЕГИОНА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА“

У организацији Коморе јавних извршитеља Републике Србије 6. јула 2018. године одржан је округли сто на тему „Прекогранична наплата потраживања у привреди региона Западног Балкана“ у Београду – Палата Србије.

У уводном делу присутнима су се обратили Александра Трешњев, председница Коморе јавних извршитеља Републике Србије, Јелена Деретић, помоћница министра правде Републике Србије и Љубица Милутиновић, заменица председника Врховног касационог суда Републике Србије

Видак Латковић, председник Коморе јавних извршитеља Црне Горе, Зоран Димов, председник Коморе извршитеља Републике Македоније, Теди Малавеци, председник Коморе приватних извршитеља Републике Албаније и Александра Трешњев, председница Коморе јавних извршитеља Републике Србије, потписали су Меморандум о сарадњи комора извршитеља Западног Балкана. Председници комора извршитеља – чланица Балканске иницијативе су изнели и искуства о прекограничној наплати потраживања у овим државама и виђење о потреби увођења јединственог правног инструмента у том циљу. 

У округлом столу, поред јавних извршитеља из четири коморе, потписнице Меморандума о сарадњи, учествовали су и представници Привредног апелационог суда, НАЛЕД-а, УСАИД Пројекта Владавина права, ГИЗ – а, Савета страних инвеститора, Адвокатске коморе Србије, Привредне коморе Србије, Удружења банака, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Сталне конференције градова и општина и други релевантни представници струке, који су током дискусије изнели више запажања и идеја о увођењу балканске извршне исправе.

Закључено је да је потребно унапредити механизме за наплату потраживања у региону и да је идеја о балканској извршној исправи, заснована на великом искуству ЕУ, чврста основа за увођење сличног међународног правног инструмента у региону.

Модератор округлог стола био је Дамир Шите, јавни извршитељ Коморе јавних извршитеља Републике Србије и генерални секретар Балканске иницијативе.

Детаљније информације се могу пронаћи на сајту Балканске иницијативе http://balkaninitiative.net/news