ОДРЖАН ПРВИ ГЛОБАЛНИ ФОРУМ О ИЗВРШЕЊУ У СТРАЗБУРУ 10. ДЕЦЕМБРА 2014. ГОДИНЕ

У сарадњи Међунарoдне уније извршитеља (МУИ) и Комисије Савета Европе за ефикасност правде (ЦЕПЕЈ), дана 10. децембра 2014. године је у седишту Савета Европе у Стразбуру одржан Први Глобални форум о извршењу.

Рад Првог Глобалног форума су отворили Габриела Батини-Драгони, заменик генералног секретара Савета Европе, Џон Стејси, председник ЦЕПЕЈ-а, и Лео Нетен, председник МУИ. Комору извршитеља Србије су на одржаном Форуму представљали: Александра Трешњев, председник Коморе извршитеља, Војка Јањић, извршитељ из Београда и Дамир Шите, извршитељ из Суботице. Поред представника Коморе извршитеља Србије, раду Форума је присуствовала и делегација Министарства правде Републике Србије.

У радном делу Форума су као панелисти учествовали др Владимир Јарков, редовни професор Универзитета у Јекатеринбургу (Руска Федерација), др Гијом Пајен, предавач на Универзитету у Тулону (Француска), др Димитри Цикрикас, професор Универзитета у Атини, и др Натали Фрисеро, професор Универзитета у Ници, Франс Пашер, председник ЦЕПЕЈ Радне групе за квалитет правде, као и одређени број европских извршитеља, попут Џона Марстона из Велике Британије, Бернара Менија и Метјуа Шардона из Француске, Патрика Гијена из Белгије, и Јоса Утехага из Холандије.

Током рада Форума учесници су се бавили питањима попут тренутно постојећих система извршења у Европи и потреби њихове хармонизације, тренутно расположивим инструментима за усаглашавање извршења као што су Препоруке Савета Европе из 2003. године, и недавно објављени Светски Акт о извршењу, који је израдила Међународна унија извршитеља, а који је на свом првом представљању октобра ове године у седишту Светске банке у Вашингтону, наишао на одобравање ове међународне институције.

На крају Првог Глобалног форума о извршењу, Лео Нетен, председник Међународне уније извршитеља је Џону Стејсију, одлазећем председнику ЦЕПЕЈ-а, у име захвалности на свеукупном унапређењу сарадње те две институције, уручио највише признање МУИ.