ОДРЖАН РЕДОВНИ САСТАНАК UIHJ-EURODANUBE ГРУПЕ У ПАРИЗУ

Дана 23. новембра 2016. године, у просторијама Школе јавног бележништва у Паризу (L’Ecole du Notariat de Paris), одржан је редовни јесењи састанак EuroDanube групе,регионалног тела Међународне уније извршитеља, коме је Комора извршитеља Србије приступила 2014. године.

Редовним јесењим састанком EuroDanube групе је у име секретара председавао Жолт Орел, судски извршитељ из Републике Мађарске, пошто представници Коморе извршитеља Републике Словачке којима је ово место поверено,

нису били у могућности да присуствују. Поред представнике Коморе извршитеља Србије на састанку су учествовали представници комора, односно струковних организација извршитеља Мађарске, Естоније, Летоније, Литваније, Чешке и Пољске. У оквиру дневног реда састанка учесници су указали на тренутне новине у развоју професије самосталних извршитеља у својим државама, као и определили свог представника у органима новоформираног тела Међународне уније извршитеља: Европска уније извршитеља – ЕУИ (Union européenne des huissiers de justice, European Union of Judicial Officers) чија је оснивачка скупштина била одржана касније истог дана, а чији је један од чланова оснивача (у својству посматрача) и Комора извршитеља Србије.

На основу излагања представника појединачних комора односно струковних организација извршитеља региона може се закључити да је у свим државама у протеклом периоду дошло до одређених померања у односу надлежних министарстава везано за појединачне изазове са којима се професија извршитеља сусреће, међу којима је један од најчешћих питање расподеле предмета међу извршитељима. Нарочито забрињавајуће вести су се могли чути из Републике Пољске где су у припреми два нова законска текста: Закон о извршитељима и Закон о извршитељској тарифи којима се желе увести значајне корекције како у положају коморника (назив за пољске извршитеље), тако и њиховим наградама. Представници Коморе извршитеља Србије су својим колегама указали на недавне измене и допуне Закона о судским таксама, а нарочито на ступања на снагу новог Закона о извршењу и обезбеђењу о чијим ефектима ће се стварним моћи говорити тек у наредном периоду.

На крају састанка учесници су као свог представника у органима Европске уније извршитеља одредили Довил Саткаускин, директора Комора извршитеља Литваније.