ОДРЖАН XXIII КОНГРЕС МЕЂУНАРОДНЕ УНИЈЕ ИЗВРШИТЕЉА

Делегација Коморе јавних извршитеља Републике Србије у саставу Александра Трешњев, председник Коморе и Дамир Шите, координатор за међународну сарадњу, учествовала je у раду XXIII Конгреса Међународне уније извршитеља (МУИ), који је у периоду од 1. до 4. маја 2018. године одржан у Бангкоку (Краљевина Тајланд), у организацији Међународне уније извршитеља.

Тема XXIII Конгреса МУИ је била Осигурање безбедне и одрживе правде – извршитељ као неопходни чинилац добре управе (Guaranteeing a Secure and Sustainable Justice – Judicial Officer, an Essential Element of Good Governance).

Почасни председник XXIII Конгреса МУИ био је министар правде Краљевине Тајланд, г. Прачин Чантонг, генерал ратног ваздухопловства.

Представници делегације Коморе јавних извршитеља Републике Србије су узели активно учешће у раду XXIII Конгреса МУИ. У научној публикацији XXIII Конгреса МУИ објављен је чланак Александре Трешњев под насловом: “Препреке у спровођењу извршења” (Limited Obstacles to Enforcement). Дамир Шите је био комодератор у прва два панела XXIII Конгреса МУИ, заједно са Аленом Нгонганг Симе, председником Коморе извршитеља Камеруна (први панел) и Јосом Ојтехагом, експертом МУИ (други панел).

Први панел XXIII Конгреса МУИ био је посвећен изазовима које у пословање извршитеља уноси Општа Уредба ЕУ о заштити података о личности (General Data Protection Regulation), која ступа на снагу 25. маја 2018. године, а у оквиру овог панела одржано је и кратко предавање о даљој примени Хашке конвенције о достављању у иностранству (1965).

Други панел Конгреса био је посвећен изазовима приступу и очувања тајности података о имовини дужника. Одржано је и посебно излагање о проблему кривотворења у оквиру извршења.  

Трећи панел Конгреса бавио се питањима принципа и начина остварења добре управе, уз посебан осврт на Глобални закон о извршењу МУИ у делу у коме се исти бави питањима добре управе дала је Натали Фрицеро, професор права Универзитета у Ници.

Четврти панел Конгреса био је посвећен питањима активностима извршитеља у светлу осигурања одговорности у њиховом раду. Говорило се о утицају CEPEJ Препорука, а посебна пажња је била посвећена и питањима усавршавања извршитеља.

Пети панел Конгреса у Бангкоку био је посвећен питању дигитализације извршног поступка.

Последњег дана XXIII Конгреса МУИ, одржана су редовна заседања тела МУИ, и то Генерална скупштина МУИ и Стални савет МУИ.

На генералној скупштини МУИ ратификовани су приступи у пуноправно чланство МУИ струковних удружења извршитеља Казахстана, Монголије, Украјине, Узбекистана и Краљевине Тајланд и закључен је меморандум о сарадњи МУИ и ЕРСУМА-а (Висока правосудна школа ОХАДА региона).

У току заседања Сталног савета МУИ одржани су избори за чланове Одбора МУИ и Одбора Европске уније извршитеља (ЕУИ), за период 2018-2021.

На крају XXIII Конгреса Међународне уније извршитеља, досадашња председница МУИ Франсоаз Онри се захвалила члановима Одбора МУИ на досадашњој сарадњи, домаћину Конгреса (служби извршитеља Краљевине Тајланд) на гостопримству, учесницима Конгреса на успешном раду, након чега је нови председник МУИ Марк Шмит представио свој експозе, у коме се захвалио на указаном поверењу, и указао да ће се у току свог мандата трудити да МУИ и њени чланови одговоре на све изазове који стоје пред професијом извршитеља и позвао на јединство унутар професије, како бисмо осигурали што бољи положај извршитеља међу осталим правосудним професијама.

Раду XXIII Конгреса МУИ поред делегације Коморе јавних извршитеља Републике Србије, присуствовали су Драгана Стојков и Војка Јањић, јавни извршитељи из Београда.