OДРЖАНО РЕДОВНО ЈЕСЕЊЕ ЗАСЕДАЊЕ СТАЛНОГ САВЕТА МЕЂУНАРОДНЕ УНИЈЕ ИЗВРШИТЕЉА

Дана 26. и 27. новембра 2015. године у Хагу (Краљевина Холандија), одржано је редовно јесење заседање Сталног савета Међународне уније извршитеља (УИХЈ), коме су испред Коморе извршитеља Србије присуствовали Александра Трешњев, председник Коморе и Дамир Шите, повереник за међународне односе Коморе.

Након поздравног говора председника Краљевске коморе извршитеља Холандије Вилбера Донка (Wилберт ван дер Донк), окупљеним представницима националних комора се уводним излагањем обратила Франсоаз Ондри (Францоисе Аундриеx), председник УИХЈ, указујући присутнима на активности Уније у претходном периоду.

Генерални секретар УИХЈ Матје Шардон (Матхиеу Цхардон) обавестио је присутне делегације о раду Уније, динамици имплементације конкретних пројеката УИХЈ (међународна видљивост Уније, учешће у активностима националних струковних удружења извршитеља, са посебним освртом на рад Уније по континентима – Африка, Америка, Азија и Европа). Посебно је указано на односе Унија са значајним међународним организацијама (Асеан, Светска Банка, Хашка конференција за међународно приватно право, Савет Европе, Европски Институт за Право, Европска Унија, и тд). На крају генерални секретар Шардон је упознао присутне о планираним активностима Уније у наредном периоду.

У оквиру тачке 7 дневног реда заседања Сталног савета, Јос Уитехаг секретар Управног одбора УИХЈ је поднео извештај о раду Међународне уније у државама у којима је професија самосталних извршитеља недавно уведена и о изазовима са којима се те професије сусрећу. Колега Уитехаг је такође указао на односе Уније са Светском Банком, УНЦИТРАЛ-ом, ММФ-ом, Европским правним институтом, као и о активностима УИХЈ у оквиру РОЛЕ пројекта, који се спроводи и у Републици Србији. 

Марк Шмит, први потпредседник УИХЈ, Матје Шардон, генерални секретар УИХЈ и Дејвид Вокер, заменик благајника Управног одбора УИХЈ су на крају првог дана заседања Сталног савета известили присутне делегације о стању СТОБРА пројекта УИХЈ, намењеног хармонизацији поступка извршења у Европи.

Заседање Сталног савета УИХЈ завршено је позивом на наредно заседање, које ће се одржати у Републици Јерменији у првој половини 2016. године.