ОКРУГЛИ СТО “ДИЈАЛОГ ПРАВОСУЂА И ПРИВРЕДЕ” ОДРЖАН У ВАЉЕВУ


Дана 13. септембра, на Факултету здравствених, правних и пословних студија у Ваљеву, у сарадњи са Регионалном привредном комором Ваљево и УСАИД Пројектом за боље услове пословања, одржан је округли сто на тему „Дијалог правосуђа и привреде – корак даље ка ефикасном извршењу“

Поздравну реч скупу упутили су др Велисав Марковић, ванредни професор Факултета за здравствене, правне и пословне студије и Јасмина Игић Матић, председник Привредног суда у Ваљеву, а о најзначајнијим новинама и решењима садржаним у новом Закону о извршењу и обезбеђењу говорили су: Александра Трешњев, председник Коморе извршитеља, Драгана Станојевић, директор УСАИД Пројекта за боље услове пословања, Слободан Васиљевић, судија Привредног суда у Ваљеву, Гојко Врцељ, директор Дирекције за реструктурирање и наплату пласмана Ерсте Банк а.д. Нови Сад и Ђорђе Ђокић, адвокат адвокатске канцеларије „Анђелковић“.

На округлом столу су сагледане бројне промене у поступку извршења које је донео нови Закон, као и могућности и изазови за пословне субјекте. Најважнији разлози за доношење овог закона били су слаба ефикасност у поступцима извршења, велики број започетих и нерешених предмета у судовима и опште незадовољство поверилаца и дужника у погледу системских решења спровођења извршења.

Унапређење ефикасности извршења судских одлука и наплате потраживања један је од највећих услова за смањење високог ризика пословања и кредитирања. Последице би биле нижи трошкови и бољи приступ изворима финансирања за многе привредне субјекте, али и њихово веће поверење да заснивају пословне односе са непознатим клијентима, што представља основ за развој и раст економије.

Округлом столу присуствовало је више од 70 учесника у поступку извршења и наплате потраживања, првенствено представника правосуђа (председника, извршних и других судија) привредних, виших и основних судова из региона и Београда, јавних извршитеља, адвоката, представника банака, а након излагања говорници су посебну пажњу посветили питањима присутних и дискусији која се повела о ефикасности и изазовима примене насталим у претходна 2,5 месеца, колико је нови Закон у примени.