OКРУГЛИ СТО У СУБОТИЦИ: ИЗВРШИТЕЉИМА ВЕЋА ОВЛАШЋЕЊА, ГРАЂАНИМА ПРАВО НА ЖАЛБУ

Извршитељи ће новим законом имати већа овлашћења за сва извршења, осим оних која се односе на породичне односе и враћање запосленог на рад, за шта је и даље задужен суд, изјавила је данас помоћница министра правде Нела Кубуровић.

Кубуровић је, на представљању новог Закон о извршењу и обезбеђењу, а чија примена почиње од 1. јула, објаснила да ће њиме бити повећан и надзор извршитеља како не би долазило до злоупотребе овлашћења, док ће грађани бити додатно заштићени због увођења могућности жалбе.

Према подацима Коморе извршитеља од 2012. до данас решено је више од 300.000 предмета и именовано 239 јавних извршитеља за територију Републике Србије, наводи се у саопштењу Министарства правде.

Комора извршитеља, под покровитељством Министарства правде, а у оквиру пројекта „Владавина права и извршење потраживања“ који финансира Европска унија у износу од 1,8 милиона евра, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ, одржала је округли сто у Суботици на ком је представљен нови Закон о извршењу и обезбеђењу.

Циљ округлог стола био је да информише заинтересоване субјекте о променама у систему извршења у Србији, комуналним и сродним потраживањима и средствима извршења, као и да пружи општи преглед правних лекова и правних средстава.

Неке од тема о којима је било речи на округлом столу биле су измене Закона о извршењу и обезбеђењу, нове тарифе и обавеза правосудног испита за извршитеље, боља заштита грађана увођењем могућности жалбе на решење о извршењу, али и повећање ингеренција које имају извршитељи како би се смањио обим извршних предмета у судовима.

“Комора извршитеља изражава задовољство поводом решења законодавца да новим Законом о извршењу и обезбеђењу јавним извршитељима прошири овлашћења и надлежност, које је уследило након свеобухватне анализе резултата трогодишњег рада извршитеља”, рекао је повереник Организационе јединице Коморе извршитеља Нови Сад Вујадин Масникоса.

Он је додао д ће извршитељи наставити да одговорно приступају вршењу јавних овлашћења, како би грађани и привредни субјекти у разумном року наплатили своја потраживања, принудно реализовали призната права из судских одлука и тиме помогли напорима Министарства правде у спровођењу стратегије реформе правосуђа и приближавању Србије Европској унији.

Учесници округлог стола су се на крају сагласили да ће нови систем извршења у Србији донети пре свега ефикаснију наплата потраживања, смањење оптерећења судова, као и ефикасност укупног правосудног система, што ће довести до побољшања инвестиционе климе у земљи, наводи се у саопштењу.

Извор: Танјуг