ОКРУГЛИ СТО У УЖИЦУ: НOВЕ ТАРИФЕ ЗА ИЗВРШИТЕЉЕ И УВОЂЕЊЕ ЖАЛБЕ КЉУЧНЕ НОВИНЕ НОВОГ ЗАКОНА О ИЗВРШЕЊУ И ОБЕЗБЕЂЕЊУ

Округли сто на ком је представљен нови Закон о извршењу и обезбеђењу одржан је 17. марта 2016. у Ужицу у организацији Коморе јавних извршитеља, под покровитељством Министарства правде, а у оквиру пројекта „Владавина права и извршење потраживања“ који финансира Европска унија у износу од 1,8 милиона евра, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ. Примена овог закона почиње од 1. јула 2016.

Сви заинтересовани субјекти су могли да се информишу о променама у систему извршења у Србији, комуналним и сродним потраживањима и средствима извршења, као и положају јавних извршитеља.

Присутнима су се обратили Нела Кубуровић, помоћник министра правде, Даница Чоловић, повереница организационе јединице Коморе јавних извршитеља Крагујевац, Звездана Рајовић, јавни извршитељ из Ужица, Вера Пeтаковић, судија Основног суда у Ужицу, и Ивана Димитријевић, правник у ЈКП Златибор Чајетина.

Измене Закона о извршењу и обезбеђењу, нове тарифе и обавеза правосудног испита за јавне извршитеље, боља заштита грађана увођењем могућности жалбе на решење о извршењу, али и повећање ингеренција које имају јавни извршитељи како би се смањио обим извршних предмета у судовима, биле су само неке од тема о којима је било речи на округлом столу у Ужицу.