ПРЕДСТАВЉЕН ПРВИ НАЦРТ РЕВИДИРАНОГ АКЦИОНОГ ПЛАНА ЗА ПОГЛАВЉЕ 23

6.2.2019.

Први Нацрт ревидираног Акционог плана за Поглавље 23 представљен је данас на округлом столу у Београду, а презентацији су присуствовали сви релевантни представници правосудних институција, организација цивилног друштва, као и међународних институција.

Министарка правде Нела Кубуровић указала је да ће у наредном периоду бити прикупљени писани предлози које Министарству правде треба да доставе и надлежне институције, али и представници цивилног сектора, који ће бити обједињени и заједно са већ предвиђеним ревидираним Нацртом бити достављени Бриселу на експертизу.

Кубуровић је истакла да консултативни састанак представља прву фазу у креирању коначног Нацрта ревидираног Акционог плана, с обзиром на то да се до краја месеца очекује слање тог акта Бриселу, односно Европској комисији на мишљење.

Кубуровић је указала да ће тек након препорука које буду имплементиране у ревидирани Акциони план, Министарство правде кренути са организовањем јавне расправе у правом смислу те речи, што значи да ће бити позвани сви надлежни да доставе своје примедбе и мишљења, као и да ће бити организовани округли столови.

„Оно што је најбитније, очекује се инклузивност овог процеса. Као што смо за системске законе које је доносило Министарство правде имали широке јавне дебате и велику инклузивност, то је пратило и процес доношења, односно припреме Нацрта уставних амандмана. Такође очекујемо такву инклузивност када је реч и о овом најважнијем стратешком документу“, нагласила је Кубуровић.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић нагласила је да је током 2018. године изузетан напредак у области владавине права видљив и да ће имплементација свега усвојеног бити још видљивија за грађане Србије.

Јоксимовић је подсетила на цео инклузиван и транспарентан процес везан за уставне амандмане у вези начина избора носиоца правосудних функција, те доношења значајних закона.

„То су кључно значајни кораци у погледу остваривања обавеза Србије, не само према својим грађанима, већ и у оквиру преговарачког процеса који је дефинисан кроз Поглавља 23 и 24, која су најважнија з аукупан напредак државе на путу европских интеграција“, истакла је Јоксимовић.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар истакла је да је Поглавље 23 захтевно, да захтева дуготрајан процес спровођења реформи и додала да је Акциони план за Поглавље 23 српски документ, који је средство остваривања циља, а не сам циљ за себе.

Шефица Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији Тања Мишчевић рекла је да је циљ ревизије Акционог плана спровођење прелазних мерила, која су допуњена мерама и активностима које иду у корак са испуњавањем и анализом испуњавања предузетих мера.

Представљање првог Нацрта ревидираног Акционог плана за Поглавље 23 организовано је уз подршку Европске уније, која финансира пројекат „ЕУ уз правду – Подршка за Поглавље 23“