ПРЕДСТАВНИЦИ КОМОРЕ ИЗВРШИТЕЉА НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ У РУСИЈИ

У Jекатеринбургу, Русија,  у периоду од 18. до 20.09.2013. године одржана је међународна конференција извршитеља са темом „Савремени проблеми извршења на имовини дужника и начини њиховог решавања, национални приступи унапређења ефикасности у спровођењу аката извршитеља“.

Конференцији су присуствовали председник Коморе извршитеља Републике Србије, Михаило Драговић, чланови извршног одбора, мр Вујадин Масникоса и Драгана Стојков, као и извршитељ Марко Вукићевић.

Изузетан пријем, као и професионално организовану конференцију извршитеља, омогућила је Федерална служба извршитеља Русије, на челу са директором Артуром Парфенциковим.  Учеснике конференције поздравили су и подржали саветник председника Руске федерације Владимира Путина, Вениамин Јаковлев, заменик председника државне Думе за правна питања, Александер Агев, ректор Правне академије (Ural State Law Academy), Владимир Бублик, и гувернер свердловске регије, Евгениј Кујвасев.

Комору извршитеља Србије је првог дана конференције представио мр Вујадин Масникоса са радом на тему „Проналажење имовине дужника“. Презентација је позитивно оцењена, а посебне похвале изразили  су проф др Фурсе Свјетлане Јарискивне, шеф катедре за нотаријално и извршно право Кијевског националног универзитета, а уредник „Правног журнала“ (главног руског правног часописа) предложио је да се рад публикује.

Током три дана предавања и веома корисне дискусије, обрађивани су различити приступи и решења која се у упоредним правним системима примењују код спровођења извршења, а нарочито је акценат био на следећем: недостаци у законској регулативи у погледу одређених процеса рада извршитеља, предности и мане извршења на покретној и непокретној имовини, извршење судских одлука, однос између стечајног поступка и извршења преко извршитеља, савремених метода продаје имовине дужника, пренос средстава извршења електронским путем…

Извршитељи из више од 20 земаља представили су своје радове који би требало да буду објављени  у билтену који се објављује на сајту Међународне Уније извршитеља, а у Комори извршитеља налази се зборник радова са претходне конференције, који је од стране организатора објављен на руском и енглеском језику. Делегација Србије остварила је нарочито добру сарадњу са делегацијом Народне Републике Кине и потпредседником Међународне уније извршитеља, господином Бернаром, који су прихватили позив наше делегације да посете Србију и пренесу добру праксу из својих земаља извршитељима у Србији.

Комора извршитеља известиће надлежно одељење Министарства правде и државне управе о одржаној међународној конференцији и доставити материјале са ове конференције.

Председник Коморе извршитеља Србије, Михаило Драговић, уручио је, у прелепом амбијенту банкет хале резиденције гувернера свердловске регије, директору Руске федерације извршитеља, господину Артуру Парфенцикову, прикладан поклон којим се ближе представља Србија. Овом приликом је и Комори извршитеља Србије уручена, од стране директора, господина Артура Парфенцикова, на поклон фигура споменика са сатом, обележје свердловске регије.