РАДНИК ЈАЧИ ОД ДРЖАВЕ: ДОБИО 927.000 ДИНАРА

Жељко Тадић је радник пропале грађевинске фирме. Има 42 године и није утицајан. Али, успео је да се избори за свој муком зарађени новац.

Тадић је, наиме, ангажовао приватног извршитеља и од своје фирме „Партизански пут“ добио 927.000 динара неисплаћених зарада. После две и по године, колико је прошло од када је поднео тужбу против ове државне фирме, суд је пресудио у његову корист. Кад је платио трошкове адвоката, суда и извршитеља, остало му је око 7.000 евра.

– У „Партизанском путу“ радим дуже од 20 година. Ангажован сам на грађевинским машинама. Плате смо редовно примали до почетка 2011. када је власник фирме била „Нибенс група“, а онда је држава раскинула приватизацију. Фирма је прешла у руке Агенције за приватизацију и све је стало. На папиру радим за минималац, али не добијам ни динар. Немам чак ни здравствену књижицу – прича за „Блиц“ Жељко Тадић.

Радници од августа 2011. нису примали плате. Данас имају рупе у стажу, а долазе на посао. Тадић, који има двоје малолетне деце, није се, међутим, предавао. Ангажовао је адвоката у фебруару 2013. и тужио фирму због неисплаћених зарада од маја 2011. до априла 2013. године.

Правоснажну пресуду добио је у новембру 2014. Страхујући да би на наплату могао да чека неколико година, ангажовао је извршитеља. Од тада је, каже, поступак ишао брзином муње. Од момента када је први пут видео извршитеља до момента када је добио новац прошло је пет месеци.

– Све заостале зараде, око 24, добио сам у јуну ове године. Да није било извршитеља, ко зна и када бих добио новац, јер фирма у којој радим нема пара. Извршитељ је отишао у фирму, проценио да најлакше може да прода багер и запленио га. Фирма је уложила приговор, али без успеха. Врло брзо извршитељ је у Ваљеву нашао купца багера и продао га директном погодбом, а ја сам још брже добио све што ми је фирма дуговала – искрен је Тадић.

Још неколико колега из фирме пошло је његовим стопама и успело. Тадић каже да су добро прошли они који су сами нашли адвоката и извршитеља. Колективне тужбе, тврди, нису уродиле плодом. У Комори извршитеља кажу за „Блиц“ да због неисплаћених зарада расте број радника који траже помоћ извршитеља. Не желе да кажу о ком број је реч, али примећују да радници најчешће не знају да имају ову могућност.

До новца за месец и по дана

Извршитељи тврде да новац у случају неисплаћених зарада могу да наплате у року од месец и по дана. За ангажовање извршитеља у случају неисплаћених зарада потребно је имати само документацију о томе да послодавац није исплаћивао плате. Судска пресуда није обавезна.