РАСТЕРЕТИТИ СУДСТВО

Београд, 10. марта 2016 – “Надамо се да ће нови Закон о извршењу и обезбеђењу, који ступа на снагу 1. јула, растеретити судство и да ће доста предмета бити завршено преко приватних извршитеља”, изјавио је данас председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић представљајући годишњи извештај о раду судова у Србији.

“У извршној материји ради 266 судија и ако се ту растеретимо имаћемо пар стотина судија који ће моћи да раде у другим материјама, парници и кривици и тиме ће правда бити бржа и доступнија грађанима”, сматра Милојевић.

Милојевић је на конференцији за новинаре у Београду указао да постоји око милион и по такозваних комуналних предмета, то јест случајева неплаћања дажбина за струју, инфостан и телевизију.

“Још се вуче, вероватно, нека телевизија, јер има тих старих предмета преко десет година у извршењима”, указао је Милојевић.

Он је оценио да је то баласт који оптерећује цео судски систем, јер ангажује судије који могу да раде на другим пословима.

Милојевић је подсетио и да Закон о јавним бележницима предвиђа да они од маја добију надлежност и у оставинским расправама.

Тих предмета има око 150.000 предмета и то ће мало растеретити суд, напоменуо је Милојевић и додао да грађани у оставинским расправама неће бити оптерећени већим таксама.

Милојевић је рекао и да се анализом рада Врховног касационог суда може видети енорман пријем предмета у 2015. у односу на 2014. годину.

Он је истакао да је Врховни касациони суд у 2015. повећао и број решених предмета и да се на основу тога може рећи да је тај суд радио успешно.

(Извор: ФоНет)