САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: НАСТАВЉА СЕ НАПАД НА СИСТЕМ ИЗВРШЕЊА И ОБЕЗБЕЂЕЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Дневни лист Информер, након текстова од 13, 14. и 15. новембра 2018. године, текстовима од 17. и 19. новембра, наставља са објављивањем неистинитих текстова, наслова и навода о радњама и заради јавних извршитеља, под називом Велики серијал Информера „Јавни извршитељи као мафија“, којима се директно напада систем извршења и обезбеђења у Републици Србији.

У циљу истинитог и свеобухватног информисања јавног мњења, Комора јавних извршитеља издаје следеће саопштење:

У свим предметима о којима пише Информер, јавни извршитељи поступали су у складу са Законом о извршењу и обезбеђењу, и скоро сви предмети били су предмет контроле судова који су одбили приговоре странака као неосноване. Рад јавних извршитеља је предмет троструке контроле, и то, суда по изјављеним правним лековима, Министарства правде, као и Коморе јавних извршитеља кроз поступак надзора.

Редакција Информера избегава да објави податке које затражи од Коморе јавних извршитеља у вези са објављеним текстовима, а за поједине текстове уопште не шаље упит Комори. Шанса за другу страну приче је требало да се укаже Комори јавних извршитеља већ приликом објављивања првог текста, што је била законска обавеза Информера. Дакле, указујемо јавности да овај дневни лист, и поред пружених свих релевантних чињеница и објашњења, не жели да их пренесе, што нас наводи на закључак да им је циљ заваравање, обмањивање и навођење јавности на погрешну слику о раду јавних извршитеља. Још један доказ за то јесте чињеница да ни у једном објављеном тексту редакција не наводи искуства и став поверилаца.

На предлог Коморе јавних извршитеља, да се одмах по објављивању првог текста 13.11.2018. године одржи састанак у циљу представљања комплексности извршног поступка, Информер се оглушио. Касније, на предлог Информера да председник Коморе или други представник Коморе дају интервју за овај дневни лист, Комора није препознала као прилику за другу страну приче, јер у свим досадашњим објављеним текстовима и комуникацији нису показали да им је то и намера. Комора јавних извршитеља је увек спремна за сарадњу засновану на коректним, аргументованим и непристрасним принципима, уз исказивање узајамног поштовања, са свим представницима медија, укључујући и овај дневни лист.

Имајући у виду све напред наведено, може се закључити да дневни лист Информер, објављивањем нетачних навода поступа супротно одредбама Закона о јавном информисању и медијима и повређује обавезу новинарске пажње, као и основна правила новинарске професије, те да је став те редакције усмерен против система извршења и обезбеђења. Поводом свих објављених текстова редакцији Информера, послати су демантији од стране Коморе јавних извршитеља.

Комора јавних извршитеља