САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ: УПРКОС ПОКУШАЈУ ДЕСТРУКЦИЈЕ, УСПЕШНО ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ КОМОРЕ ЈАВНИХ ИЗВРШИТЕЉА

Услед синхронизованих неистинитих и злонамерних објава на друштвеним мрежама, група грађана континуирано напада једини систем извршења Републике Србије. Активиста групе грађана „упао“ на седницу Коморе јавних извршитеља у намери да омета рад највишег органа Коморе.

У суботу, 8. децембра, у Хотелу М у Београду, Комора јавних извршитеља, у складу са Законом и Статутом, одржала је редовну годишњу седницу Скупштине. Унапред заказана седница Скупштине Коморе јавних извршитеља пропраћена је протестом мање групе грађана, на који су претходних дана путем друштвених мрежа масовно позивале поједине групе, односно удружења. Јавни извршитељи су, достојанствено представљајући своју професију, у конструктивној атмосфери успешно завршили рад на седници.

Наглашавамо да услед синхронизованих неистинитих и злонамерних објава на друштвеним мрежама, део јавности остаје ускраћен за стварне чињенице у вези са свакодневним поступцима извршења и радом јавних извршитеља. Тиме се јавност доводи у заблуду у вези са самим Законом о извршењу и обезбеђењу, и напада се једини систем извршења Републике Србије.

Јавни извршитељи поступају по одредбама Закона и намирују потраживања поверилаца у складу са јавним овлашћењима која им је дала држава. Рад јавних извршитеља је предмет троструке контроле – судова у поступку по правним лековима, Министарства правде, као и Коморе јавних извршитеља у поступку редовног надзора и ванредног надзора по притужбама странака и других учесника у поступку и неспорно је да је број  утврђених неправилности у њиховом раду занемарљив у односу на укупан број предмета извршења које спроводе, што потврђују сви извештаји.

Комора јавних извршитеља

Дана 8.12.2018. године, у Београду