САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ КОМОРЕ ЈАВНИХ ИЗВРШИТЕЉА ПОВОДОМ ПРОТЕСТА И ОБУСТАВЕ РАДА АДВОКАТА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Комора јавних извршитеља изражава најдубље жаљење поводом убиства колеге адвоката Драгослава Огњановића, које нас је све оставило запрепашћене и затечене.

Најоштрије осуђујемо убиство адвоката и рањавање његовог сина, као и сваки вид насиља и притисака на припаднике правосудних професија. Овај гнусни чин, осим немерљивог људског губитка, представља и напад на правосудни систем и доводи у питање сигурност свих нас који професионално и одговорно радимо свој посао.

Комора јавних извршитеља у потпуности подржава Адвокатску комору Србије и Адвокатску комору Београда у настојањима да се расветли овај трагични догађај и открију његови починиоци, као и да надлежни државни органи предузму све неопходне активности и мере у најкраћем могућем року.

Извршни одбор Коморе јавних извршитеља је дао препоруку јавним извршитељима да током протеста и обуставе рада адвоката у поступцима у којима странке заступају пуномоћници из реда адвоката, у циљу заштите права и интереса странака, одложе предузимање извршних радњи на захтев странке, осим радњи које не трпе одлагање.

Изражавамо посебно разумевање и солидарност са колегама адвокатима и нажалост, овај трагични догађај препознајемо као крајњи знак упозорења на околности у којима адвокати и други припадници правосудне делатности обављају своје професије, и желимо да верујемо да ће уједно бити и последњи овакве врсте.

Комора јавних извршитеља, као професионално удружење јавних извршитеља, више пута је указивала на околности у којима наши чланови обављају своју делатност, посебно имајући у виду да су јавни извршитељи све учесталије изложени разним видовима притисака и напада, који не само што су усмерени на спречавање и ометање јавних извршитеља у вршењу својих законом поверених јавних овлашћења, већ се њима угрожава и лична безбедност. Последњи у низу таквих случајева представља напад на јавног извршитеља из Смедерава, чији је починилац захваљујући правовременом реаговању полиције и тужилаштва процесуиран, уз одређено задржавање.

Уверени смо да је заједничко професионално деловање свих структура унутар правосуђа и других државних органа, пут који води ка јачању стабилности правосуђа и друштва у целини, утемељеног на владавини права и правној сигурности.