САСТАНАК ИЗВРШИТЕЉА ИЗ СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ

У Плавој сали Градске куће одржан је састанак представника Радне групе за измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу Министарства правде и представницима Реда судских извршитеља Мађарске. Тема састанка била је анализа могућности увођења у извршни поступак система сличног е-аукцији који се већ неколико година примењује у извршном поступку Републике Мађарске.

У нашој земљи у поступку су измене Закона о извршењу и обезбеђењу. По речима председнице Коморе јавних извшитеља Србије, Александре Трешњев, јавне продаје које се одвијаjу електронским путем, односно електронске аукције представљају степен у унапређењу самог процеса јавних продаја, подизање нивоа њихове транспарентности и стицања бољих услова за остварење боље цене.

Електронске аукције у Мађарској применњују се више од 8 година, а по речима председника Реда судских извршитеља Мађарске, бројне су предности, а могућност злоупотребе је сведена на минимум.

Састанку у Плавој сале Градске куће присуствовали су представници Радне групе за измене и допуне Закона о извршењу и обезбеђењу Министарства правде на челу са помоћником министра Јеленом Деретић и представницима Реда судских извршитеља Мађарске.