СЕЛАКОВИЋ: БЕЛЕЖНИЦИ И ИЗВРШИТЕЉИ ПОД ЈАЧОМ КОНТРОЛОМ

БЕОГРАД – Сва је прилика да ће се рад и поступање јавних бележника и приватних извршитеља боље и ефикасније контролисати убудуће, за шта ће се побринути Министарство правде.Министар Никола Селаковић каже да ће то омогућити најновије измене Закона о јавном бележништву, којим је боље дефинисана, а у неким стварима и појачана надлежност Министарства за контролу њиховог рада. 

“Министарство ће тој области посветити добар део својих активности и напора, и где год буде уочено да постоје бележници или извршитељи који свој посао не раде у складу са законом и свој посао и дужност обављају несавесно, уследиће и њихово дисциплинско, а ако треба и кривично процесуирање због тога”, поручио је Селаковић у разговору за Тањуг. 

Када је реч о извршитељима, позив на дисциплинску одговорност предвиђен је на висе начина, од кажњавања јавном опоменом, до новчаних казни, привремене забране обављања делатности, до разрешења с места извршитеља. 

“Онај ко једном буде разресен као извршитељ због тешког дисциплинског прекршаја не може никада више постати ни извршитељ, ни јавни бележник, ни судија, ни тужилац, а мислим да је идентична ситуација и у адвокатури”, навео је Селаковић. 

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=223082