СРБИЈА 48. У СВЕТУ НА DOING BUSINESS ЛИСТИ

На Doing Business листи Светске банке по лакоћи пословања за 2019, Србија је заузела 48. позицију међу 190 земаља, што представља пад од пет места у односу на прошлу годину – саопштено је на трећој годишњој конференцији „Doing business 2019 – Дигитална трансформација и јачање конкурентности Србије“, одржаној 31. октобра 2018, у хотелу Crowne Plaza. Скуп је отворила потпредседница Владе Републике Србије Зорана Михајловић, заједно са шефом канцеларије Светске банке у Србији Стивеном Ндегвом, британским амбасадором у Србији Денисом Кифом и председником ИО Ерсте банке Славком Царићем, испред НАЛЕД-овог Савеза за имовину и урбанизам.

Јединствена оцена скупа који су организовали НАЛЕД, Светска банка и британска амбасада, јесте да је у појединим категоријама Србија била реформски активна, али те реформе нису урађене на време да би биле уврштене на листу, те њихове ефекте можемо очекивати у наредним извештајима.

У панелу „Јачање конкурентности кроз дигиталну трансформацију“, искуства Коморе јавних извршитеља представила је председница Коморе Александра Трешњев. Она је, између осталог, навела да је јавним извршитељима однедавно путем Правосудног информационог система, који је успешно увело Министарство правде, омогућено електронско прибављање података неопходних за вођење извршног поступка, што значајно доприноси остварењу једног од основних циљева – повећању ефикасности извршења. Новим прописима о катастру и водовима, јавни извршитељи од 1. новембра све исправе у вези са уписом и променама у катастру достављају искључиво електронским путем, чиме се ажурним евидентирањем промена на непокретностима које произлазе из извршног поступка, постиже већа правна сигурност грађана. Јавни извршитељи су успешно завршили обуку за примену апликације коју је Министарство правде, уз подршку УСАИД Пројекта владавина права и Коморе јавних извршитеља, развило за комуникацију између јавних извршитеља и Републичког геодетског завода. Према Doing business методологији, усвајање и најбољих прописа не доноси помак на листи ако није праћено одговарајућом применом. Због тога ће реформа уписа у катастар непокретности, као једна од фундаменталних реформи чија нам примена предстоји, бити предмет посебног пројекта који спроводи НАЛЕД уз подршку Фонда за добру управу Владе Уједињеног Краљевства. У наредних шест месеци биће организовано 120 обука за службенике на локалном и националном нивоу, а пројекат ће помоћи и да се успостави функционалан, јединствен е-шалтер за упис права својине који ће „увезати“ рад јавних бележника, Пореске управе, локалних пореских администрација, јавних извршитеља и катастра непокретности.

Специјални гост треће годишње конференције био је некадашњи премијер Грузије Ника Гилаури, који је изнео искуства о реформама кроз које је прошла његова земља од 2004. до 2014. Грузија је тада са 112. стигла на 8. позицију Doing business листе. Захваљујући континуираним реформама судства, пореским реформама и сузбијању корупције, Грузија је на новој листи 2019. стигла до шесте позиције, и заједно са Македонијом једина је источноевропска земља у првих десет.