У КРАГУЈЕВЦУ ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО ПОВОДОМ ПРЕДСТАВЉАЊА НОВОГ ЗАКОНА О ИЗВРШЕЊУ И ОБЕЗБЕЂЕЊУ

Дана 6. априла 2016. године  у Крагујевцу одржан је округли сто поводом промоције новог Закона о извршењу и обезбеђењу, у организацији Коморе извршитеља, а уз подршку Министарства правде и ГИЗ-а, у оквиру пројекта „Владавина права и извршење потраживања“.

На округлом столу у уводном обраћању присутнима се обратила Даница Чоловић, повереник организационе јединице Коморе извршитеља Крагујевац која је истакла да ће по новом Закону извршитељи имати искључиву надлежност за спровођење свих извршења, осим малог броја извршења која ће спроводити суд. Друга кључна новина Закона о извршењу и обезбеђењу је увођење редовног правног лека, жалбе на решења о извршењу која се подноси надлежном Основном суду. Осим тога, Даница Чоловић нагласила је да је пооштрена и одговорност извршитеља, те ће бити појачана и контрола рада извршитеља.

Панелисти на округлом столу били су судија основног суда у Крагјевцу Весна Миловановић која је говорила о новинама у извршном поступку, директор Јавно стамбеног предузећа Крагујевац, Славољуб Јешић који је говорио о досадашњој сарадњи са извршитељима, као и одредбама новог Закона које се односе на комунална и сродна потраживања. Присутнима се као панелиста обратила и Зорица Милошевић, извршитељ именован за подручје Вишег и Привредног суда у Пожаревцу која је говорила о новом положају јавних извршитеља.

Учесници округлог стола у Крагујевцу закључили су да ће нови систем извршења у Србији донети ефикаснију наплату потраживања, смањити оптерећење судова и повећати ефикасност правосудног система, чиме ће се побољшати и инвестициона клима у земљи.